Szlovénia és a Trieszti-öböl

Ajánló

Szlovénia

Nyaralóknak, kirándulóknak, síelőknek és raftingolóknak egyaránt ajánljuk útikönyvünket, mely elsősorban az autós turisták elvárásaihoz igazodva mutatja be Szlovéniát.

Az utazók megismerik a gyönyörű tengerparti településeket (Pirant, Portoroľ-t stb.), a történelmi városokat (Ljubljanát, Maribort, Celjét stb.), a kirándulóhelyeket és síközpontokat (Bovec, Bohinj, Pohorje stb.), valamint a vízisportok paradicsomát, a Soča (Isonzó) folyót. A tengerpartra látogatókat könyvünk elkalauzolja a Trieszti-öböl olasz részér is.

A „Magyar szemmel” sorozat új kötete a magyar turisták igényeinek megfelelően bemutatja a szlovéniai magyar történelmi és kulturális emlékeket is.

Bevezetés

Szlovénia

Szlovénia – annak ellenére, hogy Európa legkisebb országai közé tartozik – sokszínű kínálattal várja a turistákat. Tenger-parti fürdőhelyeket, gyönyörű hegyeket, páratlan karsztbarlangokat ugyanúgy találunk itt, mint történelmi városokat, vagy nagy hagyományokkal rendelkező borvidékeket. Nekünk magyaroknak külön vonzerőt jelent, hogy az ország területén több magyar vonatkozású helyszínt is találunk. Talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy az ország évről-évre egyre több magyar turistát fogad.

Szlovénia

Szlovénia többszezonú ország. Nyaranta üdülők, telente síelők látogatnak ide, a hegymászók, raftingolók tavasszal és ősszel keresik fel. Könyvünk elkészítése során célunk az volt, hogy a magyar határtól indulva végigkalauzoljuk az olvasót az ország változatos tájain. Részletesen, de terjedelmi okokból a teljesség igénye nélkül bemutassuk az általunk legfontosabbnak ítélt látnivalókat, nem megfeledkezve egyúttal a magyar turista számára még kevésbé ismert vidékekről, településekről sem.

Autós turistáknak készült könyvünket elsősorban nyaralóknak, síelőknek és a vízi sportok (kajak, rafting) szerelmeseinek ajánljuk.

Szlovénia

Az útikönyv szerkesztése 2005. május 1-jén zárult. A könyvben aktuális adatokat közlünk, melyek természetesen változhatnak. A megadott árak így csak tájékoztató jellegűek, ezért utazás előtt – a pontos tájékozódás érdekében – célszerű a Szlovén Idegenforgalmi Hivatalt felkeresni.

Köszönetünket fejezzük ki Hajós Ferencnek és Tóth Anikónak, akik nagyban segítették a könyv megjelenését.

Reméljük, könyvünk hozzájárul ahhoz, hogy az olvasó megismerje és megszeresse Szlovéniát. Jó utazást kívánunk!

Budapest, 2005. május
Budai Ákos és Budai Zoltán