Mallorca Ibiza, Menorca, Formentera

Ajánló

Könyvünk úttörő vállalkozás, hiszen az első magyar nyelvű útikalauzt tartja kezében az olvasó, mely a Baleári-szigetek legnépszerűbb helyszíne – Mallorca – részletes bemutatása mellett elvezeti a látogatót a kisebb szigetekre: Ibizára, Menorcára és Formenterára is.

Mallorca

A könyvet ajánljuk mindazoknak, akik nyaralásukat a szigeteken töltik, és a fürdőzés-napozás mellett a látnivalókra is kíváncsiak. A Baleári-szigetek gazdag történelme, páratlan kultúrája, természeti gazdagsága a biztosíték arra, hogy a turista itt nem fog csalódni. Prehisztorikus településeket ugyanúgy találunk itt, mint díszes templomokat, nagy múltú várakat. A könyv tanácsot ad, hogy rövid tartózkodásunk ideje alatt mit érdemes a szigeteken felkeresnünk, merre tegyünk kisebb-nagyobb kirándulásokat, de javasol szép fürdőhelyeket, és számba veszi a legjobb szórakozóhelyeket is.

Mallorca, Ibiza, Menorca és Formentera messze van hazánktól, de ennek ellenére itt is találunk magyar vonatkozású emlékhelyeket. A „Magyar szemmel” sorozat új kötete a magyar turisták igényeinek megfelelően természetesen ezeket a helyszíneket is bemutatja.

Bevezetés

Kedves utazni vágyó olvasók!

Engedjék meg, hogy mallorcai útikönyvemet egy izgalmas levél felidézésével kezdjem. A levelet 1932 karácsonyán írta Gáspár Endre Mallorca szigetéről báró Hatvany Lajos részére

„MÉLYEN TISZTELT BÁRÓ ÚR,

(...) Talán nem veszi bizalmaskodó tolakodásnak, ha (...) néhány magyarázó szóval kitérek (...) erre a szigetre, amelyen már néhány hónapja időzöm. (...) A sziget elragadó és hihetetlenül érdekes. A folklór itt még részben élő valóság: a sziget története és szociális tagozódása miniatűrben mindent magában foglal, amit a nagy nemzetek történelméből tanulni lehet vagy érdemes (...) itt álmodta át az életét a legérdekesebb Habsburg, Lajos Szalvátor, akiről (...) külön könyvet kellene írni. Önnek kellene egyszer idejönnie, a sziget tele van avval a történelemmel, amelyet Önt szeret – még magyar vonatkozások sem hiányoznak belőle: a 13. században a móroktól az az első Jaime, Aragónia és Katalónia királya hódította el Mallorcát, akinek felesége Violanta II. Endre magyar király leánya volt. Nevetségesen olcsón kibérelhetné nyárra vagy télre Son Marroig-t, az említett Habsburg kastélyát a kontinens legregényesebb partján.”

Mallorca

Bár amióta a levél íródott, sok minden megváltozott a szigeten (például az említett Son Marroig kastélyt ma már nehezen lehetne „nevetségesen olcsón” kibérelni), azonban a „kontinens legregényesebb partja”. Mallorca napjainkban is változatlanul gyönyörű.

Mallorcáról Magyarországon eddig is számos útikönyv jelent már meg. Olyan azonban, amely magyar szerző által, magyar szemmel íródott volna, még nem.

Mallorca

Ezt a hiányt szerettem volna pótolni akkor, amikor elvállaltam, hogy a Magyar szemmel útikönyvsorozat következő részeként erről a csodálatos szigetről írjak.

A könyv lehet, hogy nem tartalmaz olyan információkat, amelyeket más útleírások igen (így nem volt célom – például – telefonkönyvet írni az összes elérhető szállodáról), abban azonban biztos vagyok, hogy a megszületett útikönyv mindazokat a tudnivalókat és érdekességeket tartalmazza, amelyekre egy magyar utas külföldön, magyar szemmel kíváncsi lehet.

Mallorca

Idegenvezetőként eddig három nyarat töltöttem Mallorca szigetén. Munkám révén, szerencsére, több más helyen is megfordultam már a világban, mégis ehhez a szigethez vonzódom a legerősebben. Ennek a vonzalomnak legékesebb bizonyítéka, hogy amióta megismertem Mallorcát, úgy hasonlítok mindent hozzá, mint az első szerelemhez.

Budafok, 2004. április 30.
Novák Barna