Jordánia

Ajánló

Jordánia

Útikönyvünk úttörő vállalkozás, hiszen az első – és kiadásakor egyetlen – Jordániáról szóló útikalauzt tartja kezében az olvasó.

Könyvünket ajánljuk azoknak, akik az akabai tengerpartra utaznak nyaralni, és onnan kirándulások keretében fedezik fel a csodálatos országot, de azoknak is, akik hosszabb körutazást tesznek Jordániában. Megismertetjük a legfontosabb látnivalókat: Petrát, Jerasht, Akabát, Ammant, a Holt-tengert és a sivatagi emlékhelyeket. Részletesen bemutatjuk az ország kultúráját, vallását, hagyományait. A praktikus információk mellett színes és fekete-fehér térképek segítik a turistákat.

A „Magyar szemmel” sorozat új kötete a magyar turisták igényeinek megfelelően vezet végig Jordánián.

Bevezetés

Bibliai események színhelye, ősi városok földje, sivatagi kastélyok a végtelen pusztaságban, a Holt-tenger varázsa, lovagvárak, és az ország fő látványossága, az ősi nabateus város, Petra.

Jordánia nevének hallatán mindnyájunkban felmerül a fenti helyek utáni kíváncsiság és a kalandvágy, de bizonyos óvatosság is előbukkan: nem túl veszélyes hely Jordánia, hiszen a Közel-Keleten van, ahonnan mindennap érkeznek hírek merényletekről, terrorcselekményekről, fundamentalizmusról?

Jordánia

Szeretnénk mindenkit azonnal megnyugtatni: kevés biztonságosabb, barátságosabb, toleránsabb ország létezik, mint Jordánia. Az emberek kedvesek, segítőkészek, szívesen adnak tanácsot, igazítanak útba, vagy egyszerűen csak elbeszélgetnek az idegenekkel. Az európai utast már az érkezés után rögtön meglepi az utca emberének érdeklődése, segítő szándéka. A legnagyobb meglepetést a nyíltság és az önzetlenség okozhatja. Számtalanszor tapasztalhatjuk, hogy meghívnak kávézni, teázni, elbeszélgetni az utcán. Ilyen esetekben tegyük félre a gyanakvásunkat, bátran fogadjuk el a meghívást és élvezzük a jordánok vendégszeretetét.

Jordánia

Amman, az ország fővárosa modern nagyváros, de a történelmi óvárosrésze hamisítatlan keleti hangulatot áraszt, hasonlóan, mint az ország többi kisebb-nagyobb városa. Megtaláljuk az arab világra jellemző bazárokat, de Amman közepén McDonald's várja a megszokott ízekre áhítozó nyugatiakat. Az emberek nagy többsége a hagyományos arab öltözékben, a galabijában sétál az utcákon, a nők egy része még a konzervatív csadort, vagy ahogy itt nevezik, az abaayát viseli, de nagyon sokan a modern ruhákat, a farmert, a kosztümöt, az európai divatot részesítik előnyben. Vidéken sok helyen láthatunk nomád beduinokat, akik még sátrakban laknak és állataikat legeltetik, de szinte minden nagyobb városban van internetkávézó. A férfiak jó része, főként vidéken a hagyományos, már a bibliai időkből ismert palesztin fejkendőt viseli, de másik kezében már a mobiltelefont szorongatja. Mindebből már lehet sejteni, hogy az országot a hagyomány és a modernség kettős képe jellemzi.

Útikönyvünk minden Jordániába készülő utazónak szól, akiknek segíteni szeretnénk az útjuk megtervezésében és az ország előzetes megismerésében.

Jordánia

Bőséges, naprakész információkkal szolgálunk a Gyakorlati tudnivalók című fejezetben. Bemutatjuk az ország nevezetességeit, látnivalóit, természeti szépségeit. Gyakorlati tanácsokat adunk a szálláskereséshez, az étkezésekhez, az országon belüli utazásokhoz. Igyekszünk megismertetni az olvasót az ország és a térség szokásaival, a viselkedési szabályokkal. Ahol lehet, mindenhol megadunk tájékoztató árakat. Haszonnal forgathatják a könyvet társasutazások résztvevői is, akiknek segítünk a látnivalók bemutatásában és a történelmi háttér felvázolásában. Lehetőségek szerint – a sorozat célkitűzésének megfelelően – a magyar vonatkozásokat is megemlítjük. A települések, utcák nevét magyar változatban – ennek hiányában angol átírásban közöljük.

Ne lepődjünk meg, ha utazásunk során a tulajdonnevek több változatával is találkozunk: az arab hangzóvilág átültetése nem egységes. (Tudnunk kell, hogy az arab nyelvben csak a mássalhangzókat jelölik, a magánhangzókat csak különleges esetekben jelzik.)

Kérjük az olvasót, legyen vele tisztában, hogy a könyvben közölt minden adat változhat.

Jordánia

Útikönyvünk nem titkolt célja, hogy eloszlassuk a félelmet és idegenkedést a Közel-Kelettel és az arab kultúrával kapcsolatban. Habár a 2001. szeptember 11-i események hatására világszerte felerősödött az ellenérzés a közel-keleti országokkal és az iszlám vallással szemben, kérünk mindenkit, hogy próbáljon meg elfogulatlanul közeledni ehhez a kultúrához, illetve az emberekhez, és csak a tapasztalatok és az átélt élmények tükrében próbálja kialakítani véleményét. Mindent elkövetünk, hogy könyvünkben megmutassuk az ország szépségeit, értékeit, és amennyire tőlünk telik, segítsük eligazodni az utazót a számunkra nagyon is különböző kultúrkörnyezetben. Igyekszünk a látnivalók és a nevezetességek mellett részletesen írni a történelmi eseményekről és az iszlám vallás alapjairól, illetve hétköznapjairól is.

Ehhez kívánunk nagyon jó utazást, élményeket, a felfedezés és a megértés örömét.

Budapest, 2003. január
Horváth Gyula