Horvátország és a szlovén tengerpart

Ajánló

Horvátország

Elsősorban autós turistáknak ajánljuk útikönyvünket, amely – Magyarországon először – részletesen bemutatja egész Horvátországot.

A tengerpartra utazók megismerhetik nyaralásuk helyszínét (Isztriát, a Kvarner-öblöt, Dalmáciát, az Adria szigeteit), de arra is ötleteket kapnak, hogy utazásuk közben milyen látnivalóknál (Plitvicei-tavak, Gorski Kotar stb.) városokban (Zágráb, Csáktornya, Varasd, Eszék stb.) tarthatnak hosszabb-rövidebb pihenőt. Az Isztriára látogatókat könyvünk elkalauzolja a szlovén tengerpartra is.

A „Magyar szemmel” sorozat első kötete a magyar turisták igényeinek megfelelően vezet végig déli szomszédunk csodálatos országán.

Bevezetés

Horvátország

Horvátország – annak ellenére, hogy megújult államiságában egyike Európa legfiatalabb államainak – nem ismeretlen a magyar utazók számára. Összekötnek bennünket több mint 800 éves közös történelmünk emlékei, kulturális és gazdasági kapcsolataink. A csodálatos Adria-part, a dalmát szigetvilág, a természeti szépségek és hangulatos városok évről évre honfitársaink százezreit bűvölik el.

Horvátország

Útikönyvünk fő célja, hogy az olvasó Horvátországban otthon érezze magát. Évszázadokon keresztül egy országban, a legszebb egyetértésben éltek együtt a horvátok és a magyarok. „Együtt küzdöttek-vérzettek, ha a harci tárogatók megszólaltak; s midőn elcsitult a háború zivatarja: együtt örvendeztek a béke áldásainak.” – írta Gracza György. A 19-20. század történelmi viharai után a két ország között végre újra baráti a viszony. A horvát-magyar jószomszédi kapcsolatok jeleként 2002. március 11-én a zágrábi Antall József utcában felavatták a néhai magyar miniszterelnök mellszobrát.

Horvátország

Könyvünkben kiemelten foglalkozunk a horvátországi magyar történelmi és kulturális emlékekkel, közös múltunk eseményeivel, személyeivel. A városok bemutatásánál igyekszünk a magyar elnevezést megemlíteni, illetve célszerűen azt használni.

A terjedelmi korlátok miatt elsősorban a fő turisztikai látványosságokról írunk bővebben, így a tengerparti üdülőkörzetek kapják a legnagyobb hangsúlyt. A teljesség igénye nélkül foglalkozunk a belső területekkel, tudván azt, hogy ezek elsősorban tranzit megállóhelyként merülnek fel a magyar turisták terveiben.

Horvátország

Könyvünk bemutatja a szlovén tengerpartot is, hiszen az utazók közül sokan meglátogatják az Isztriai-félsziget északi részét is.

Az útikönyv szerkesztése 2006. májusában zárult, amikor 1 horvát kuna banki középárfolyama 32,70 forint volt, egy euró 7,40 kunát ért. A könyvben közölt árakat kunában adjuk meg. Ezek az árak természetesen változhatnak, ezért ezeket az összegeket csak egyszerű tájékozódás céljából említjük.

Horvátország

Kérjük az olvasót, készüljön fel arra, hogy az elmúlt évek fordulatai után további – immáron csak békés – átalakulások is várhatóak Horvátországban. Többek közt változhatnak a múzeumok nyitva tartásai, a könyvben közölt telefonszámok, és még az utcanevek állandóságában sem lehetünk egészen biztosak. Utazás előtt – a pontos tájékozódás érdekében – célszerűnek tartjuk a Horvát Idegenforgalmi Hivatal felkeresését.

Köszönetünket fejezzük ki Horosz Rékának, Korányi Noéminek és Tóth Katalinnak, akik nagyban segítették e könyv megjelenését, illetve a Horvát Idegenforgalmi Közösség munkatársainak, akik friss információkkal és fényképekkel támogatták az új kiadást.

Horvátország

Horvátország gyönyörű ország, biztosak vagyunk benne, hogy minden odalátogató turista hamar a szívébe zárja. Reméljük, az útikönyvet az otthonülő, csak képzeletükben utazók is szívesen fogadják.

Jó utazást és jó szórakozást kívánunk!

Budapest, 2006. május
Budai Zoltán és Budai Ákos