Gambia

Ajánló

Gambia

Útikönyvünk úttörő vállalkozás, hiszen Gambiáról most jelenik meg először magyar nyelvű ismertető. Afrika legkisebb, egyben legnagyobb népsűrűségű szárazföldi országa a Gambiai Köztársaság. A kíváló közbiztonságú, politikailag stabil egykori brit gyarmatot már régen felfedezték maguknak az európai turisták. Útikönyvünk segítségével most már az ideérkező magyar utazók is megismerhetik az Atlanti-óceán gyönyörű partvidékét, a Gambia folyó csodaszép holtágait, a fekete kontinens színes, életvidám városi világát, a vidéki törzsi társadalom sok évszázados hagyományait.

A „Magyar szemmel” sorozat új kötete a magyar turisták igényeinek megfelelően részletes gyakorlati tanácsokkal ellátva mutatja be Gambia varázslatos világát.

Bevezető helyett

Kedves Olvasó!

Gambia

Igazán Nyugat-Afrikába utazna? Sosem járt még a Szaharától délre, de nem akar csalódni? És jól meggondolta? Akkor irány Gambia!

A miniállam angol beceneve, „Smiling Coast”, azaz „Mosolygó Part” már sokat elárul erről a kis országról. Közel hat órás repülésre Európa nagyvárosaiból Gambia valóban azt kínálja a látogatóknak, amit várnak: nyugalom, vidámság, biztos napsütés, hűs óceán, fekete-afrikai egzotikum. Pihenés, pihenés, pihenés.

Gambia

A volt brit gyarmat közel három évtizede állandó célpontja a skandináv, angol, holland utazóknak. Nem véletlenül, hiszen az ország a térség többi államához képest politikailag stabil, a közbiztonság kiváló és a szezon közel tíz hónapig tart. Gambia egyik varázsa a kis méretben rejlik, szinte alig van olyan térsége az országnak, ahonnan 10–15 kilométeren belül nem elérhető az óceán vagy a folyó.

Az Atlanti-óceán partja és a névadó Gambia folyó meseszép holtágai jelentik az első számú turistalátványosságot. Akit ennél több érdekel, néhány napos vidéki kirándulás keretében testközelből láthatja, hogyan élnek a törzsi társadalmak szokásait hiánytalanul őrző gambiaiak. Agyagból tapasztott, kör alakú kunyhók, véget nem érő rizsföldek és pálmaligetek, Afrika hamisítatlan szavannás tájképe jellemzi a vidéki összképet.

Gambia

A nagyobb települések élettel teli, sokféle árut kínáló piacai, a színes ruhákban pompázó asszonyok, lányok látványa leginkább a televíziók egzotikus műsorait idézi. A természet végtelen nyugalma és a gambiai emberek életvidám, zeneközpontú világa furcsamód mégis harmóniát áraszt az ide látogató számára. A összhang felejthetetlen, minden érzékszervünkre hat: az utcákon lógó színes batikok látványa, a balafonra táncolók éneke, a roston sült halak illata vagy a több száz énekes madár dala külön-külön és egyszerre segít a fekete kontinensen szerzett élmények életre szóló megőrzésében.

A mangrovékkal teli holtágban összeeszkábált „eco-lodge” és az ötcsillagos luxusszálloda egyaránt kínálja szolgáltatásait. Kispénzű diákok, brit nyugdíjasok, trópusi Afrikát csak a televízióban látott bátor kalandorok számára egyaránt jó szívvel ajánlható a mosolygó part.

Gambia

A gambiai tartózkodás biztosan megváltoztatja a látogatót: nem csak a télidőben oly trendi barna bőrszínt, hanem a harmadik világról alkotott képünk megváltozását is „ajándékba” kapjuk. Hazaérkezésünk után más szemlélettel, az afrikai kultúrák, emberek iránti nyitottsággal, mindennapi értékeink, céljaink átrendezésével, – talán tényleg egy kicsit mások leszünk.

Ehhez a kulturális kalandhoz, a gambiai barátokhoz, a nyugat-afrikai utazás élményéhez kívánnak a szerzők sok sikert, jó pihenést, jó utat!

Budapest, 2007. szeptember
Suha György – Gulyás Gáspár