Dubai, Abu Dhabi Az Egyesült Arab Emirátusok és Omán

Ajánló

Dubai, Abu Dhabi

Útikönyvünk úttörő vállalkozás, hiszen Dubairól, Abu Dhabiról, az Egyesült Arab Emirátusokról most jelenik meg először magyar nyelvű ismertető. A Perzsa-öböl ezen gyöngyszemei a legdivatosabb turisztikai célpontokká váltak az elmúlt években. Turisták milliói keresik fel az itt található gyönyörű homokos tengerpartokat és csodálatos szállodákat. Az olajmilliárdoknak köszönhetően a világ legmodernebb városai a legpazarabb pompával várják a látogatókat, mely itt a biztonsággal, tisztasággal és garantált napsütéssel párosul.

Omán és fővárosa, Maszkat még nem tartozik a legfelkapottabb üdülőhelyek közé, de a kiváló adottságoknak és dinamikus fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan ez az ország is divatos turisztikai célpont lesz.

Dubai, Abu Dhabi

Könyvünk megismertet e gyönyörű országokkal, végigvezet a modern látványosságokon, történelmi emlékhelyeken. Az utazó megismeri a térség kultúráját, hagyományait és – mivel az Öböl országai évszázadok óta kereskedelmi központok is – még vásárlási tanácsokkal is szolgál.

Bevezetés

Ezt a könyvet olyan magyar turistáknak ajánljuk, akik az arab világba kívánnak betekintést nyerni, és egyúttal csodálatos és izgalmas, ám gondtalan időtöltésre vágynak. Az Egyesült Arab Emirátusok és Omán két szomszédos állam az Arab-félszigeten. Mindkettőnek sajátságos vonzereje van. Pár évtizeddel korábban még úthálózat sem igazán volt ezekben az országokban, mára azonban az olajnak köszönhetően, a világ legfejlettebb államai közé tartoznak.

Dubai, Abu Dhabi

Az Egyesült Arab Emirátusok az Arab-félsziget legnyitottabb országa. A turisták első osztályú kiszolgálásához itt minden a rendelkezésre áll. Gyönyörű és változatos természeti környezet, nyüzsgő metropoliszok, csendes halászfalvak, kedvező vásárlási lehetőségek és luxusszállodák várják az ideutazókat. A hét emírségből álló szövetségen belül Dubai a legismertebb. Mérhetetlen gazdagságáról, osztályon felüli szállodáiról, modern építészeti csodáiról és hangulatos bazárjairól híres város méltán a Közel-Kelet egyik legkedveltebb és leglátogatottabb turistacélpontja. Ám Dubai-on kívül a többi emírségben is akad bőven látnivaló. Szánjunk utazásunkra elegendő időt, és járjuk be a lenyűgöző vidéki tájakat is, ismerkedjünk meg a sivataggal, az északi Hajar hegységgel és a gyönyörű keleti parttal.

Dubai, Abu Dhabi

Omán a hetvenes évekig zárt világ volt. Az országot még ma is a Közel-Kelet remetéjének tartják, bár egyre több külföldi lépi át határait. A legutóbbi pár évtizedben kezdődött rohamos fejlődése, amelyhez az idegen kultúrák felé történő nyitás párosult. Egyre több turista ismerkedhet meg a rendkívül kedves emberekkel, csodálhatja meg a varázslatos tájakat és az országban található rengeteg erődöt. Maszkat, az egyik legkevésbé modernizálódott öböl menti főváros ma már igazi turistaparadicsomnak számít. A vidéki területeket csak fokozatosan építik ki a turisták fogadására. Mégis megéri körbeutazni az országot, mert a gazdag élővilág és a lenyűgöző tájak páratlan élményekben részesítenek. A csendes, meghitt tengerpartok gyakran csábítják a turistát az Ománban való tartózkodás meghosszabbítására.

Dubai, Abu Dhabi

Az arab kultúra ugyanakkor a turistákkal szemben igényeket is támaszt. Tiszteletben kell tartani a helyi szokásokat. Diszkréten öltözködjünk, fényképezéskor ügyeljünk arra, hogy ne vegyük lencsevégre az arab hölgyeket, valamint a kormányzati és katonai létesítményeket. Különösen figyeljünk oda a ramadán havi böjt alatt, hogy ne együnk muszlim vallású emberek előtt. Az arab városok jellegzetessége, hogy a nagyobb utakon kívül nem igazán nevezik el az utcákat. Nagyon sok – szépen díszített – körforgalom könnyíti a városokban a közlekedést, ugyanakkor bonyolítja az eligazodást. Érdemes egy-egy jellegzetes épületet vagy forgalmas közlekedési csomópontot segítségül venni a tájékozódáskor. A belváros rendszerint szűk és általában fedett sikátorok útvesztője, ahol a tipikus arab bazárokat, a „souq-okat” találjuk.

Dubai, Abu Dhabi

Az európai ember számára az Arab-félsziget éghajlata nyáron szinte elviselhetetlen. Télen is magas a páratartalom, de a hőmérséklet már ritkán emelkedik 30 Celsius-fok fölé. Ezért szeptember és április között ajánlatos az Arab-félszigetet felkeresni, amikor valamivel kellemesebb az időjárás.

Ha megfelelünk a kulturális elvárásoknak, és felkészülünk az éghajlatból fakadó viszontagságokra, felhőtlenül élvezhetjük az ismerkedést az arab világgal és az országok látnivalóival.

Már csak azt kell eldöntenünk, hogy mennyi időt maradunk, és mit szeretnénk megtekinteni. Az útikönyv ebben kíván segítséget nyújtani.

Az útikönyv szerkesztése 2005. szeptember 30-án zárult. A könyvben aktuális adatokat közlünk, melyek természetesen változhatnak. A megadott árak így csak tájékoztató jellegűek, ezért utazás előtt ezekről célszerű tájékozódni.

Budapest, 2005. szeptember 30.
Hegyiné Szinyei Viktória