Bulgária A tengerpart és a szárazföldi látnivaló

Ajánló

Bulgária csodálatos ország, mely hosszú idő után újra a magyar turisták érdeklődésének középpontjába került.

Bulgária

Útikönyvünket ajánljuk mindazoknak, akik nyaralásukat Bulgáriában töltik, és a fürdőzés, napozás mellett a látnivalókra is kíváncsiak, de azoknak is, akik a téli sportok miatt érkeznek a Balkán e szép országába. A természeti és kulturális értékek egy részét rövid megállók keretében azok is felkereshetik, akik csak átutaznak Bulgárián.

A tengerparti fürdőhelyek (Aranypart, Napospart, Szozopol, stb.), Szófia és a többi nagyváros (Várna, Plodiv, Vidin, Veliko Tarnovo, stb.) bemutatása mellett ősi emlékhelyekre (Rilai kolostor stb.) és gyönyörű természeti helyszínekre is elvezet a könyv. Az érdekességek leírása mellett az útikalauz hasznos friss információkkal, térképekkel, útiszótárral is segíti a turistákat.

Bulgáriában számos magyar vonatkozású emlékhelyet is találunk. A „Magyar szemmel” sorozat új kötete a magyar turisták igényeinek megfelelően természetesen ezeket a helyszíneket is bemutatja.

Bevezetés

Bulgária

Bulgária az utóbbi 10–15 évben méltatlanul elfeledett országgá vált a magyar turisták szemében, pedig ez a gyönyörű ország sok mindent nyújt a látogatóknak: finom arany homokkal borított tengerpartot, hosszú, forró nyarat, dús vegetációjú erdőket, tiszta tavakat, forró termálvízforrásokat, ezeréves történelmi városokat. Kilométer széles homokpartok, sötét kékeszöld tenger, Rila, Rodope, Pirin magas hegységei, gyönyörű tűlevelű erdők, barlangok, rózsaligetek, vörös téglájú, szép freskókkal és értékes ikonokkal díszített görög katolikus templomok, ezeréves kolostorok – ez Bulgária. A hetvenes-nyolcvanas években kedvelt balkáni ország azonban lassan ismét népszerűvé válik, a Fekete-tenger mediterrán éghajlata évente egyre több turistát vonz az országba. Az ország jelentőségét mutatja, hogy az UNESCO Világörökség-listáján Bulgária kilenc műemlékkel szerepel.

Bulgária

Az országban megindult a modernizáció, egyre-másra épülnek a korszerű szállodák, az infrastruktúra is fejlődik, az eldugottabb, nagyvárosoktól távoli országrészek azonban még őrzik a hagyományos életmódot. A bulgáriai utakon még ma is gyakran poroszkáló öszvérek és szamarak ügyet se vetnek a nagy forgalomra. Leginkább a hegyvidékeken – legyen az a Balkán-hegység, amit itt Sztara Planinának vagyis Öreg-hegynek neveznek, vagy a Rodope hegység – nélkülözhetetlen és megbízható teherhordozók ezek az állatok még ma is. Sok turista kíván a világ zajától néhány napra elvonulni. Nekik ideális lehetőséget nyújtanak a hegyi falvak életkörülményei, a tiszta levegő és a természetes környezet. Az ország gazdag folklórhagyományokkal rendelkezik, a népművészet, a fafaragás, a híres bolgár szövött terítő és abrosz, a jellegzetes barna színű kerámia ma is él.

Bulgária

Miközben a nemzetközi turizmus képviselői pangásról, visszaesésről panaszkodnak, Bulgáriában az utóbbi időben látványosan nőtt a külföldi turisták száma. Ha valaki öt éve nem járt a bolgár tengerparton, ma jószerint rá sem ismer a korábban látott szállodákra, éttermekre, szórakozóhelyekre.

A Bulgáriába látogató külföldi vendégek száma a 90-es évek második felében jelentősen csökkent – nem utolsósorban a jugoszláviai válság nyomán. A folyamat azonban mára megfordult: míg 1998-ban 1,97 millió turistát regisztráltak, tavaly már közel hárommillió vendéget fogadtak.

Bulgária

Nyugodt szívvel ajánljuk Bulgáriát a magyar turistáknak. Fedezzék fel újra ezt az elfeledett országot, élvezzék vendégszeretetét, tengerpartját, hegyvidékeit, a közös magyar-bolgár történelem emlékeit. Útikönyvünk ebben szeretne segíteni az idelátogatóknak. Bőséges, naprakész információkkal szolgálunk a Gyakorlati tudnivalók című fejezetben. Bemutatjuk az ország nevezetességeit, látnivalóit, természeti szépségeit. Gyakorlati tanácsokat adunk a szálláskereséshez, az étkezéshez, az országon belüli utazásokhoz. Ahol lehet, mindenhol megadunk tájékoztató árakat. Haszonnal forgathatják a könyvet társasutazások résztvevői is, akiknek segítünk a látnivalók bemutatásában és a történelmi háttér felvázolásában. Lehetőségek szerint – a sorozat célkitűzésének megfelelően – a magyar vonatkozásokat külön részletességgel kezeljük. Felhívjuk azonban az olvasók figyelmét arra, hogy a könyvben közölt adatok változhatnak.

Minden kedves olvasónak nagyon jó utazást, kellemes pihenést, sok napfényt és minél több, sok-sok évig emlékezetes élményt kívánunk.

Budapest, 2005. február
Horváth Gyula